perjantai 28. helmikuuta 2014

Käsityöläisoluita 2014 - Lammin Pyy

Suomen vanhin toiminnassa oleva pienpanimo, vuonna 1985 perustettu Lammin Sahti on iso osa suomalaista olutkulttuuria. Lyhyen, mutta sitäkin vaiherikkaamman 29-vuotisen historiansa aikana, Lammin Sahti on saavuttanut muutamia hyvin varteenotettavia virstanpylväitä. Kahden vuoden jälkeen perustamisesta se valmisti Suomen ensimmäiset ns. viralliset sahdit. Seuraavana vuonna tätä kyseistä sahtia oli jo valtion monopolin hyllyissä. Lisäksi 2000-luvulla tämä lammilainen panimo sai EU:n "Aito perinteinen tuote" -leiman sekä heidän sahtinsa valittiin vuonna 2008 vuoden olueksi. Ei lainkaan huono historia kanta-hämäläiselle sahdinvalmistajalle.

Sahtia ei kuitenkaan tällä kertaa nähdä, vaikka Lammin Sahdin tuotteesta kyse onkin. Tämän vuoden Alkon käsityöläisolutkattaukseen panimo nimittäin lähti mukaan perinteisella alella, jonka nimi on heidän lintuteemaansakin sopiva Pyy. Tämä peltokanoihin lukeutuva siipiveikko on valmistettu neljän eri maltaan sekoituksesta sekä saksalaisten Hallertau- ja Magnum-humalien kombinaatiosta. Mielenkiinnolla maistamaan, miltä naapurikunnan olut maistuu!
Panimo - Lammin Sahti Oy

Olut - Pyy

Maa - Suomi

Tyyli - Perinteinen Ale

Speksit - 7% / 47 EBC / 22,5 EBU

Pyyn väri on intensiivisen punainen. Se on täysin kirkasta, varmaankin suodatettua. Hento vaalea vaahto saisi kuitenkin olla hieman jykevämpi sekä pitkäkestoisempi, jotta ulkonäössä olisi enemmän särmää. Tuoksu on vahvan banaaninen, aivan kuin olisi joutunut keskelle Chiquitan farmia. Banaanin lisäksi siitä löytyy sopivasti mallasta sekä muita hedelmiä. Myöskin maku on Pyyssä banaanilla kyllästetty. Alkoholi, ripaus karamellia sekä tukeva mallaspohja takaavat kuitenkin pehmeän, lämpimän sekä täyteläisen makumaailman. Suutuntuma on pehmeä sekä kevyen hiilihappoinen, hieman jopa laimea. Koko komeudesta mieleeni tulee etäisesti sahti, johtuen juuri tuosta banaanisuudesta. Vain kataja puuttuu.

Lammin Pyy on ihan hyvä olut, mutta jotenkin mitäänsanomaton. Tasapainoinen sekä tasapaksu. Ehkä olen jo tottunut hieman kokeilevempiin oluisiin, ken tietää.

35/50

maanantai 24. helmikuuta 2014

Käsityöläisoluita 2014 - Malmgård Emmer Tripel

Pernajassa, aivan Loviisan kaupungin kupeessa sijaitsee Malmgårdin Kartano, jonka tiluksilla myös savonlinnalaisen Panimoravintola Huvilan tiloista vuonna 2009 sinne muuttanut pienpanimo toimii. Nykyisin tämä kyseinen panimo tunnetaan paremmin nimellä Malmgårdin Panimo. Huvila-nimeä ei ole kuitenkaan täysin haudattu historiaan, sillä nykyään se saa ylpeänä kantaa panimon kokeilevamman tuotesarjan nimeä. Mielestäni varsin hieno kunnianosoitus panimon omalle, menneelle historialleen!

Tällä kertaa piinapenkkiin ei kuitenkaan joudu Malmgårdin Panimon Huvila-sarjan olut, vaan kyseessä on perinteisemmän linjan vastaus Alkon tämän vuoden käsityöläisolutkattaukseen. Kuten nimikin antaa osviittaa, on Malmgård Emmer Tripel belgityylinen Tripel, Emmer-vehnällä höystettynä. Emmer-vehnä on niukkasatoinen ja jo muinoin viljelty, mutta nykyään varsin harvinainen vehnälajike. Tähän ainakin osasyynä on kaupallistuneen maailman jatkuva kehitys, tuotteiden jalostus kannattavammiksi sekä ainainen voiton maksimointi. Lyhyesti sanottuna Emmer-vehnä on siis muinaisvehnää. Se, että miten tämä sitten vaikuttaa itse oluen makuun, onkin eri juttu. Vaikutus on varmaankin vain nimellinen. Noh, aivan kuten vanha suomalainen sananlaskukin sanoo: "ei nimi miestä pahenna." 
Panimo - Malmgårdin Panimo

Olut - Emmer Tripel

Maa - Suomi

Tyyli - Tripel

Speksit - 8,3% / 13,9 EBC / 27,8 EBU

Uusimaalainen Tripel on selkeää, oranssin väristä, niukkavaahtoista olutta. Tuoksu on kuivan hedelmäinen, aivan kuin kuivassa omenasiiderissä. Oluen tuntua siihen kuitenkin tuo miellyttävä maltaisuus. Lisäksi läsnä on ripaus alkoholia. Makea sekä kuiva omenaisuus on pääroolissa myös oluen makupuolella. Sen lisäksi siitä löytyy hieman niin mallasta kuin alkoholiakin. Samaiset elementit ovat siis sekä tuoksussa, että maussa. Jälkimaku on yllättävän kuivankatkera. Suutuntuma on pehmeä, mutta kuitenkin aavistuksen hiilihappoinen.

Emmer Tripel on pehmeä, täyteläinen sekä rehti suomalainen versio belgialaisesta Tripelistä. Siiderimäisiä vivahteita löytyy, mutta vain hienovaraisesti, itse oluen perusolemusta liikaa murjomatta. Selkeästi yksi parhaista tämän vuoden käsityöläisoluista, mitä nyt olen päässyt maistamaan.

36/50

keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Mikkeller The American Dream

Vaikka Alkon käsityöläisoluet ovatkin tällä hetkellä erittäin ajankohtainen juttu ja kotimaisissa olutblogeissa aihe numero yksi, ei pieni irtiotto niistä ole kuitenkaan pahitteeksi. Tämän vuoksi tällä kertaa nähtävä olut on maitokaupasta ostoskoriin valikoitunut tanskalainen Premium Lager, Mikkeller The American Dream. Odotukset tätä Mikkelleriä kohtaan olivat etukäteen hieman ristiriitaiset. Kun kuulen sanan "lager", se ei tuo mieleeni montaakaan positiivista mielikuvaa. Tähän syynä on tietenkin tästä sanasta muodostuva suora mieleyhtymä suomalaisiin bulkki-oluisiin. Tätähän tämä ei kuitenkaan ole, ei ollenkaan, joten uskon että Mikkeller on pystynyt luomaan jotain hyvää sekä mielenkiintoista. Jotain, mikä luo minulle käsityksen hyvästä Premium Lagerista.
Panimo - Mikkeller

Olut - The American Dream

Maa - Tanska

Tyyli - Premium Lager

Speksit - 4,6% / ? EBC / ? EBU

Olutta kaadettaessa tämän väri yllättää täysin. Se on vaalean meripihkainen, paljon tummempi kuin olisin osannut odottaa. Sen päälle muodostuva vaalea vaahtokukka on massiivinen, jättäen lasin reunoille kauniin pitsin. Erinomaisen näköinen olut! Tuoksu on miellyttävän monipuolinen. Pehmeä mallas yhdessä greippisen hedelmän kanssa on kevyt, mutta huumaava yhdistelmä. Siihen kun lisää vielä ripauksen appelsiiniä ja toffeeta, ei tuoksu kertakaikkisesti voi olla huono. Maun puolesta olut on enemmänkin APA tai IPA -osastoa kuin Lageria. Se on sopivan maltainen, hedelmäinen sekä varsin voimakkaasti humaloitu. Alkoholin puutetta ei oluesta juurikaan huomaa, mikä on hyvin positiivinen asia. Jos joku heikkous tästä pitäisi kaivaa, niin suutuntuma on aavistuksen vetinen, mutta tuokaan ei ole vielä liian häiritsevällä tasolla.

Kaikenkaikkiaan olut on kevyt ja sopivan helppo juotava. Maku on, no mitäpä muutakaan kuin loistava. Timanttinen maitokauppaolut.

39/50

maanantai 17. helmikuuta 2014

Käsityöläisoluita 2014 - Pyynikin Käsityöläispanimo Presidenttisahti

Pienen, mutta silti hieman aiottua pidemmäksi venähtäneen tauon jälkeen takaisin laatuoluiden maailmaan. Syynä tähän taukoon oli viime viikkoiset penkkarit sekä sen jälkeinen kolme päivää kestänyt armoton juhlinta. Siitä on nyt kuitenkin selvitty, joten taas voi hetkeksi rauhoittua ja palata ns. normaaliin päiväjärjestykseen. 


Tämänkertainen olut tulee Pirkanmaalta, kuuluisan Näsinneulan juurelta. Se on vasta 2012 perustetun, mutta nykyään jo varsin tunnetun Pyynikin Käsityöläispanimon luomus tämän vuoden Alkon käsityöläisolut-kattaukseen. Nimensä mukaisesti Pyynikin Presidenttisahti on tätä Alkossa hieman harvinaisemmin esiintyvää, katajalla maustettua suomalaisten perinnejuomaa eli sahtia. Tavallisestihan sahti on hyvinkin herkästi pilaantuvaa ja siksi se tulisi aina säilyttää viileässä. Tässä Presidenttisahti tekee kuitenkin poikkeuksen. Pyynikin pojat yhdessä tiedemiesten kanssa ovat tehneet sahtia, mikä säilyy myös lämpimässä! Sahti, tervetuloa 2000-luvulle.
Panimo - Pyynikin Käsityöläispanimo

Olut - Presidenttisahti

Maa - Suomi

Tyyli - Sahti

Speksit - 9,5% / 77,6 EBC / 34,6 EBU

Presidenttisahti on rehellisen näköistä sahtia. Lasiin kaatuu hieman tiilenpunaista tummemman nesteen mukana suuria hiivan kappaleita, eikä vaahtoa synny tässä samaisessa operaatiossa sitten yhtään. Lisäksi alkoholi valuu reippaasti lasin reunoja pitkin olutta pyöriteltäessä. Pikaisen ulkonäön tutkailun jälkeen, on aika tutustua tämän perisuomalaisen juoman vahvaan sekä varsin omalaatuiseen tuoksuun. Se on imelän banaaninen ja voimakkaan maltainen. Siinä on häivähdys savua, ruista sekä jotain toista hedelmää. Myöskin maussa tämä imelä banaani on vahvasti läsnä. Sen lisäksi siitä löytyy ruista, katajaa sekä ripaus humalan katkeroa. Vaikka alkoholia on reilusti, pysyy se hyvin piilossa vahvan rungon kätköissä. Suutuntumaltaan sahti on pehmeää sekä paksua kuin vanukas; hiilihapot on luonnollisesti säästetty muihin oluisiin.

Presidenttisahti on hyvää sahtia. Sahti itsessään on kuitenkin sellainen oluttyyli, jota kohtaan ei itselläni ainakaan vielä tällä hetkellä ole suurta intohimon tunnetta. Ehkä sitten tulevaisuudessa, vanhempana ja viisaampana...

36/50

tiistai 11. helmikuuta 2014

Käsityöläisoluita 2014 - Hiisi Pläkki

Vuorossa on vuoden 2014 Alkon käsityöläisolut numero 3. Arpaonni osui tällä kertaa hyvin nuoren, vain alle vuoden toimineen jyväskyläläisen Panimoyhtiö Hiiden ensimmäiseen Alkossa myytävään olueen. Tällä "maanpäällisen kesken mustalla oluella", kuten etiketissäkin lukee on lyhyt, mutta sitäkin osuvampi nimi: Hiisi Pläkki. Se on tyyliltään tavallista harvinaisempaa Black IPA:a, joka itselleni oli entuudestaan täysin vieras tuttavuus. Lukemani mukaan, siinä kuitenkin pitäisi yhdistyä mallikkaasti tumman oluen paahteisuus sekä IPA:n hedelmäisyys ja humalaisuus. Kuulostaa siis varsin herkulliselta kombinaatiolta onnistuessaan! Joten pidemmittä puheitta ja näiden alkusanojen saattelemana, on aika käydä itse oluen kimppuun.
Panimo - Panimoyhtiö Hiisi

Olut - Pläkki

Maa - Suomi

Tyyli - BIPA / Black India Pale Ale

Speksit - 6,3% / 216 EBC / 53,7 EBU

Pläkki on väriltään juurikin sitä itseään, eli nimensä mukaisesti pikimustaa. Sen suuri maitokahvin värinen vaahtokukka on kestävä, näyttävä sekä kohtalaisen tiheä. Kaunis olut kertakaikkiaan. Tuoksu on hyvin omalaatuinen. Siinä yhdistyy kevyt paahteisuus sekä varsin vahva salmiakki. Tuon ensiksi mainitun omalaatuisuuden siihen luo hento, hieman jopa kumimainen vivahde, jonka hyvyydestä en oikein ole varma. Noh, maku onkin sitten astetta selkeämpi. Tutun kevyen paahteisuuden sekä salmiakin lisäksi siitä löytyy myös hieman makeaa hedelmää sekä humalan tuomaa katkeroa. Kokonaisuudessaan makupaletti on kevyt sekä yllättävän tasapainoinen; ei ollenkaan huono Alkon debyytti-olueksi. Suutuntuma on mukavan hiilihappoinen, mutta jää kuitenkin aavistuksen vetiseksi.

Hiisi Pläkki on vallan mainio olut. Vaikka Black IPA:a ei olekaan ennen suussani vieraillut, voisin sanoa, että tuskin tämä kyseinen olut on sieltä aivan toivottomimmasta päästä. Ei voi oikein muuta tehdä kuin nostaa Panimoyhtiö Hiidelle hattua. Kehitys on ollut kuluneen vuoden aikana siellä Jyväskylän suunnalla lähes päätähuimaava. Ja eikä tämä varmasti tule jäämään tähän, ei todellakaan. Jatkoa odotellessa...
37/50

lauantai 8. helmikuuta 2014

Käsityöläisoluita 2014 - Stadin Panimo Double Oat Malt Stout

Parin päivän opiskelun ja yhden äidinkielen tekstitaidonkokeen jälkeen on hyvä hieman levätä sekä rentoutua. Ja mikäpä olisi parempi tapa siihen kuin istua alas, ja nauttia seuraava tämän vuoden käsityöläisolut. Tätä päänsisäistä käsitesekamelskaa lähtee purkamaan Suomen pienimpiin panimoihin lukeutuvan Stadin Panimon Double Oat Malt Stout. Kyseisen oluen valmistukseen on nimensä mukaisesti käytetty kauraa ohran lisäksi. Myöskään humalan tuomat aromit tai katkerot eivät ole peräisin pelletistä, vaan Stadin Panimolla luotetaan vielä nykyäänkin kokonaisiin humalakasvin käpyihin. Tämä, jos mikä, on tänä päivänä sangen harvinaista.
Panimo - Stadin Panimo

Olut - Double Oat Malt Stout

Maa - Suomi

Tyyli - Stout

Speksit - 6,8% / 135 EBC / 36,6 EBU (60 IBU lukee pullossa)

Kuten EBC lukematkin kertovat, on olut väriltään aivan pikimustaa. Sen päälle muodostuva maitokahvin värinen vaahto on kuitenkin hieman liian niukka, jotta ulkonäkö olisi täydellinen. Tuoksussa on tyylilleen tyypillistä paahteisuutta, tummasuklaisuutta sekä myös aavistus salmiakkia. Lisäksi kaura tuo siihen viljaisen säväyksen. Oluen makumaailma on kohtalaisen rikas. Siitä löytyy niin paahteista mallasta, viljaa, kahvia, tummaasuklaata kuin hieman suolaista lakritsiakin. Tastalla on hieman myös humalan katkeroa, mutta se peittyy kohtalaisen hyvin oluen lämminsävyisen makupaletin alle. Suutuntuma on sopivan hiilihappoinen sekä pehmeä. 


Kokonaisuudessaan tämä StaPan kaura-stout on varsin maukas. Viljaisuus yhdistettynä stoutin jo itsessään voimakkaaseen runkoon on toimiva sekä tuo oluelle sitä kaivattua vivahteikkuutta. Hyvä olut, kiitos Suvilahti, Helsinki.
37/50

keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Käsityöläisoluita 2014 - Saimaan Marsalkka Double IPA

Toissapäivänä eli 3.2, ilmestyi Alkon valikoimiin jo joka vuotiseksi perinteeksi syntyneet kevään käsityöläisoluet. Tänä vuonna mukana oli peräti 13 suomalaista eri pienpanimoa, jokainen omanlaisellaan oluella, aina lagerista DIPA:an sekä kahvistouttiin. Näiden seuraksi oli otettu myös kaksi brittiolutta. Tarkempaa luetteloa näistä 15 käsityöläisoluesta en kuitenkaan tällä erää tee, mutta listaus tästä olutpaletista löytyy mm. Jaskan blogista

Tämän vuoden käsityöläisoluista ensimmäisenä estradille nousee mikkeliläisen panimon, Saimaan Juomatehtaan Marsalkka Double IPA. Se on näistä 15:sta kaikkein eniten humaloitu, yltäen lähes 100 EBU:un. Kiitokset tästä kuuluu tietenkin oluen amerikkalais-kolmikolle: Cascadelle, Chinookille sekä Columbukselle. Luvassa on siis mielenkiintoista, Saimaan rannalla pantua humalamehua.
Panimo - Saimaan Juomatehdas

Olut - Marsalkka Double IPA

Maa - Suomi

Tyyli - DIPA / Double India Pale Ale

Speksit - 8,0% / 28,5 EBC / 86,8 EBU

Olut on väriltään sameahkon oranssia. Vaahtoa syntyy kaadettaessa kohtalaisesti, muttei mitenkään erityisen paljon. Tuoksu on raikkaan greippinen sekä trooppisen hedelmäinen. Lisäksi siitä löytyy aavistus havumetsää. Myös maku on varsin raikas. Ensimmäiseksi suun valtaa banaanin sekä sitruksen hedelmäisyys. Tämän jälkeen maku vaihtuu humalan katkeroon, joka on vahva muttei yliampuva. Lopuksi suuhun jää, jopa hieman pihkainen jälkimaku. Suutuntuma on sopivan hiilihappoinen, mutta hieman vetinen. 

Kohtalaisen hyvä tupla IPA:han tämä on. Lämmitessä makuun ilmenee kuitenkin rutkasti alkoholia, joka luonnollisesti heikentää sekä pisteitä, että koko olutkokemusta. 
34/50