Pernajassa, aivan Loviisan kaupungin kupeessa sijaitsee Malmgårdin Kartano, jonka tiluksilla myös savonlinnalaisen Panimoravintola Huvilan tiloista vuonna 2009 sinne muuttanut pienpanimo toimii. Nykyisin tämä kyseinen panimo tunnetaan paremmin nimellä Malmgårdin Panimo. Huvila-nimeä ei ole kuitenkaan täysin haudattu historiaan, sillä nykyään se saa ylpeänä kantaa panimon kokeilevamman tuotesarjan nimeä. Mielestäni varsin hieno kunnianosoitus panimon omalle, menneelle historialleen!
Tällä kertaa piinapenkkiin ei kuitenkaan joudu Malmgårdin Panimon Huvila-sarjan olut, vaan kyseessä on perinteisemmän linjan vastaus Alkon tämän vuoden käsityöläisolutkattaukseen. Kuten nimikin antaa osviittaa, on Malmgård Emmer Tripel belgityylinen Tripel, Emmer-vehnällä höystettynä. Emmer-vehnä on niukkasatoinen ja jo muinoin viljelty, mutta nykyään varsin harvinainen vehnälajike. Tähän ainakin osasyynä on kaupallistuneen maailman jatkuva kehitys, tuotteiden jalostus kannattavammiksi sekä ainainen voiton maksimointi. Lyhyesti sanottuna Emmer-vehnä on siis muinaisvehnää. Se, että miten tämä sitten vaikuttaa itse oluen makuun, onkin eri juttu. Vaikutus on varmaankin vain nimellinen. Noh, aivan kuten vanha suomalainen sananlaskukin sanoo: "ei nimi miestä pahenna."
Panimo - Malmgårdin Panimo
Olut - Emmer Tripel
Maa - Suomi
Tyyli - Tripel
Speksit - 8,3% / 13,9 EBC / 27,8 EBU
Uusimaalainen Tripel on selkeää, oranssin väristä, niukkavaahtoista olutta. Tuoksu on kuivan hedelmäinen, aivan kuin kuivassa omenasiiderissä. Oluen tuntua siihen kuitenkin tuo miellyttävä maltaisuus. Lisäksi läsnä on ripaus alkoholia. Makea sekä kuiva omenaisuus on pääroolissa myös oluen makupuolella. Sen lisäksi siitä löytyy hieman niin mallasta kuin alkoholiakin. Samaiset elementit ovat siis sekä tuoksussa, että maussa. Jälkimaku on yllättävän kuivankatkera. Suutuntuma on pehmeä, mutta kuitenkin aavistuksen hiilihappoinen.
Emmer Tripel on pehmeä, täyteläinen sekä rehti suomalainen versio belgialaisesta Tripelistä. Siiderimäisiä vivahteita löytyy, mutta vain hienovaraisesti, itse oluen perusolemusta liikaa murjomatta. Selkeästi yksi parhaista tämän vuoden käsityöläisoluista, mitä nyt olen päässyt maistamaan.
36/50
Kiitos kirjoituksista! Olet tehnyt ilmeikkäitä arvosteluja ja ytimekkäitä taustojen esittelyjä. Toivottavasti pidät tiiviin tyylin jatkossakin. Oluen tiedot on lueteltu liian pitkästi. Voisivat olla vaikka kuvatekstissä.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Abe! Tuota tietojen esitystapaa olen itsekin viime päivinä pohdiskellut; lyhyempi saattaisi olla parempi. Täytyykin paneutua asiaan tarkemmin kunhan ylioppilaskirjoituksilta kerkiää. :)
Poista