maanantai 17. helmikuuta 2014

Käsityöläisoluita 2014 - Pyynikin Käsityöläispanimo Presidenttisahti

Pienen, mutta silti hieman aiottua pidemmäksi venähtäneen tauon jälkeen takaisin laatuoluiden maailmaan. Syynä tähän taukoon oli viime viikkoiset penkkarit sekä sen jälkeinen kolme päivää kestänyt armoton juhlinta. Siitä on nyt kuitenkin selvitty, joten taas voi hetkeksi rauhoittua ja palata ns. normaaliin päiväjärjestykseen. 


Tämänkertainen olut tulee Pirkanmaalta, kuuluisan Näsinneulan juurelta. Se on vasta 2012 perustetun, mutta nykyään jo varsin tunnetun Pyynikin Käsityöläispanimon luomus tämän vuoden Alkon käsityöläisolut-kattaukseen. Nimensä mukaisesti Pyynikin Presidenttisahti on tätä Alkossa hieman harvinaisemmin esiintyvää, katajalla maustettua suomalaisten perinnejuomaa eli sahtia. Tavallisestihan sahti on hyvinkin herkästi pilaantuvaa ja siksi se tulisi aina säilyttää viileässä. Tässä Presidenttisahti tekee kuitenkin poikkeuksen. Pyynikin pojat yhdessä tiedemiesten kanssa ovat tehneet sahtia, mikä säilyy myös lämpimässä! Sahti, tervetuloa 2000-luvulle.
Panimo - Pyynikin Käsityöläispanimo

Olut - Presidenttisahti

Maa - Suomi

Tyyli - Sahti

Speksit - 9,5% / 77,6 EBC / 34,6 EBU

Presidenttisahti on rehellisen näköistä sahtia. Lasiin kaatuu hieman tiilenpunaista tummemman nesteen mukana suuria hiivan kappaleita, eikä vaahtoa synny tässä samaisessa operaatiossa sitten yhtään. Lisäksi alkoholi valuu reippaasti lasin reunoja pitkin olutta pyöriteltäessä. Pikaisen ulkonäön tutkailun jälkeen, on aika tutustua tämän perisuomalaisen juoman vahvaan sekä varsin omalaatuiseen tuoksuun. Se on imelän banaaninen ja voimakkaan maltainen. Siinä on häivähdys savua, ruista sekä jotain toista hedelmää. Myöskin maussa tämä imelä banaani on vahvasti läsnä. Sen lisäksi siitä löytyy ruista, katajaa sekä ripaus humalan katkeroa. Vaikka alkoholia on reilusti, pysyy se hyvin piilossa vahvan rungon kätköissä. Suutuntumaltaan sahti on pehmeää sekä paksua kuin vanukas; hiilihapot on luonnollisesti säästetty muihin oluisiin.

Presidenttisahti on hyvää sahtia. Sahti itsessään on kuitenkin sellainen oluttyyli, jota kohtaan ei itselläni ainakaan vielä tällä hetkellä ole suurta intohimon tunnetta. Ehkä sitten tulevaisuudessa, vanhempana ja viisaampana...

36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti