tiistai 11. helmikuuta 2014

Käsityöläisoluita 2014 - Hiisi Pläkki

Vuorossa on vuoden 2014 Alkon käsityöläisolut numero 3. Arpaonni osui tällä kertaa hyvin nuoren, vain alle vuoden toimineen jyväskyläläisen Panimoyhtiö Hiiden ensimmäiseen Alkossa myytävään olueen. Tällä "maanpäällisen kesken mustalla oluella", kuten etiketissäkin lukee on lyhyt, mutta sitäkin osuvampi nimi: Hiisi Pläkki. Se on tyyliltään tavallista harvinaisempaa Black IPA:a, joka itselleni oli entuudestaan täysin vieras tuttavuus. Lukemani mukaan, siinä kuitenkin pitäisi yhdistyä mallikkaasti tumman oluen paahteisuus sekä IPA:n hedelmäisyys ja humalaisuus. Kuulostaa siis varsin herkulliselta kombinaatiolta onnistuessaan! Joten pidemmittä puheitta ja näiden alkusanojen saattelemana, on aika käydä itse oluen kimppuun.
Panimo - Panimoyhtiö Hiisi

Olut - Pläkki

Maa - Suomi

Tyyli - BIPA / Black India Pale Ale

Speksit - 6,3% / 216 EBC / 53,7 EBU

Pläkki on väriltään juurikin sitä itseään, eli nimensä mukaisesti pikimustaa. Sen suuri maitokahvin värinen vaahtokukka on kestävä, näyttävä sekä kohtalaisen tiheä. Kaunis olut kertakaikkiaan. Tuoksu on hyvin omalaatuinen. Siinä yhdistyy kevyt paahteisuus sekä varsin vahva salmiakki. Tuon ensiksi mainitun omalaatuisuuden siihen luo hento, hieman jopa kumimainen vivahde, jonka hyvyydestä en oikein ole varma. Noh, maku onkin sitten astetta selkeämpi. Tutun kevyen paahteisuuden sekä salmiakin lisäksi siitä löytyy myös hieman makeaa hedelmää sekä humalan tuomaa katkeroa. Kokonaisuudessaan makupaletti on kevyt sekä yllättävän tasapainoinen; ei ollenkaan huono Alkon debyytti-olueksi. Suutuntuma on mukavan hiilihappoinen, mutta jää kuitenkin aavistuksen vetiseksi.

Hiisi Pläkki on vallan mainio olut. Vaikka Black IPA:a ei olekaan ennen suussani vieraillut, voisin sanoa, että tuskin tämä kyseinen olut on sieltä aivan toivottomimmasta päästä. Ei voi oikein muuta tehdä kuin nostaa Panimoyhtiö Hiidelle hattua. Kehitys on ollut kuluneen vuoden aikana siellä Jyväskylän suunnalla lähes päätähuimaava. Ja eikä tämä varmasti tule jäämään tähän, ei todellakaan. Jatkoa odotellessa...
37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti