lauantai 25. tammikuuta 2014

Jouluisia 2013 - AleSmith Yule Smith Winter

Californialainen käsityöläispanimo AleSmith, on yksi Yhdysvaltojen tunnetuimmista käsityöläisoluita valmistavista panimoista. Nykytrendin mukaisesti, on heidän oluiden pääteemana usein korkea alkoholipitoisuus sekä vahva humalointi. Kaupan hyllyiltä nämä oluet myöskin tunnistaa varsin helposti; ne ovat suurissa, 0,65 litran pulloista sekä niissä on yksinkertaiset, mutta informatiiviset etiketit. Tiukkaa tavaraa isossa pullossa siis.

Yule Smith Winter on AleSmithin 8,5% talviolut. Tämä yhdysvaltalainen, kylmän talvi-illan lämmittäjä löytyi myös Alkon vuoden 2013 jouluolutvalikoimasta. Hinta ei kuitenkaan ollut järin lämmittävä; yli 18€ pullolta on varsin paljon, ainakin köyhälle opiskelijalle. Onnekseni, päätti hyvä ystäväni kyseisen pullon jakaa kanssani. Kiitos hänelle.
Panimo - AleSmith Brewing Company

Olut - Yule Smith Winter

Maa - Yhdysvallat

Tyyli - Imperial Red Ale

Speksit - 8,5% / 71,2 EBC / 53,9 EBU

Läpikuultavan punaisen oluen päälle muodostuu kevyt, vaalea vaahto. Tuoksutettaessa tätä olutta, kantautuu nenään sen miellyttävän vahva sekä vivahteikas tuoksu. Se on sitruksisen hedelmäinen sekä joulumausteinen, toisinsanoen raikas, mutta lämminhenkinen. Maun pääelementit ovat samat, kuin tuoksussakin. Humalan tuoma hedelmäisyys sekä katkeruus hallitsee oluen makumaailmaa. Mausteet tuovat tähän raikkauteen omanlaistaan lämpöä sekä syvyyttä. Vaikka oluessa alkoholia onkin, ei sitä juurikaan mausta huomaa. Pirskahtelevaisen hiilihappoinen suutuntuma sopii lisäksi tähän vallan mainiosti.

Mahtava humalan ja mausteiden symbioosi. Yksi parhaista jouluoluista, mitä tänä vuonna olen maistanut. Mutta onko tämä olut hintansa väärti? Siitä en ole aivan varma. Tämän kokoisella pullolla oikea hintaluokka saisi olla lähempänä kymmentä, kuin kahtakymmentä euroa. Tämä on köyhän, oluita harrastavan opiskelijan mielipide.


38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti