tiistai 26. marraskuuta 2013

Sulhaspoikien Brewdog-ilta

Olutta ja hyvää seuraa. Siinä tiivistetysti tämän illan syvin olemus ja tarkoitus. Ilta ei tule sisältämään turhaa hienostelua, eikä mitään tulla ottamaan liian vakavasti.

Sulhaspojat koostuu kuudesta 18-vuotiaasta lukiolaisesta. Heillä kaikilla on omanlaisensa suhtautuminen olueen. Osalle heistä se on hieno, pienimuotoinen harrastus, josta haetaan uusia elämyksiä, ja osalle se on enemmänkin vain juoma muiden alkoholituotteiden joukossa. Yhdistävä tekijä on kuitenkin se, että kaikki pitävät oluesta, ja paljon.

Itse illan idea lähti omasta heitostani muille kavereille, että olisi mukavaa pitää kunnon olut-ilta, maistella erilaisia oluita ja tehdä jonkinnäköistä sapuskaa. Muut pitivät ideasta ja sanoivat myös samaa. Koska teema oli vielä avoin, päätin ehdottaa Brewdogia, panimo jolta löytyisi muutama erilainen olut ja vieläpä mukavan lähellä olevista kaupoista. Ja onhan se tällähetkellä myös in. Brewdog sopi mainiosti kaikille ja idea hyväksyttiin. Kalenteriin myös merkittiin seuraavan lauantain kohdalle selvin kirjaimin "Brewdog-ilta".

Viikko kului ja lauantai saapui. Aamupäivällä oli tiedossa pienimuotoinen ostosretki Hämeenlinnaan. Kaupaksi valikoitui Tiiriön Citymarket ja sen yhteydessä oleva Alko. Ensiksi suuntasin itseni Alkoon. Sieltä mukaan tarttui parit pullot niitä skottilaisia, mitä ylipäätänsä sieltä saa, eli Punk IPAa sekä 5 a.m. Sainttia. Cittarissa ei kuitenkaan ollut yhtään Brewdogin tuotetta, joten jouduin käymään vielä Prismasta hakemassa Dead Pony Clubbia sekä Punk Pale Alea. Alunperin piti tastingiin ottaa mukaan myös Hardcore IPA, mutta tiedustelut lähi-Alkon kanssa saivat päätöksen sille, kun soitto Arkadiaan kertoi ettei sitä enää olisi saatavilla. Myöskään Fake Lageria tai Nanny Statea ei löytynyt lähikaupoista. Näin ollen iltaa varten oli yhteensä neljää erilaista olutta. Enemmänkin olisi voinut olla, mutta näillä oli pärjättävä.
Alkon valikoimaa
Ilta alkoi ruuan tekemisellä ja kun ruoka oli valmista uuniin laitettavaksi, oli aika aloittaa illan varsinainen ohjelma, eli oluen maistelu. Ensimmäinen olut oli maitokaupasta saatava Dead Pony Club. Kyseessä on siis Brewdogin 3.8% American Pale Ale. Muutama meistä oli ennenkin tätä maistellut, joten aivan uusi tuttavuus kyseessä ei ollut.

BrewDog Dead Pony Club
Väri on kauniin oranssi. Tuoksussa on mangoista hedelmäisyyttä, ollen kuitenkin raikas sekä kevyt. Maku on niin ikään hedelmäinen. Lopussa hieman humalan katkeroa, pitäen kokonaisuuden raikkaana sekä hieman kuivahkona. Suutuntuma on pirskahtelevan pirteä. 
Hyvä ja miellyttävä olut Dead Pony Club oli kaiken kaikkiaan. Lisäksi tämä herätti jokaisessa jonkin näköisiä ajatuksia, eikä aivan tyhjäksi paperi jäänyt kenelläkään. Mahtavaa! Siitä suuri plussa kaikille! Eritoten tuoksusta ja mausta pidettiin, eikä vahva humalointi perus-lageriin verrattuna tuntunut haittaavan. Kaikki kuitenkin jäivät odottamaan seuraavilta oluilta hieman enemmän. Joten oiva valinta illan ensimmäiseksi.

Seuraavana vuorossa oli ruokailu ja illan toinen olut. Se oli Brewdog Punk IPA eli Alkosta saatava 5.6% Indian Pale Ale. Ruokavastaavana oli Albert ja sen verran Alkon sivuilta lunttasin, että olut pitäisi toimia ainakin kasvisten ja pastan kanssa. Tämän Albertille kerrottuani, valitsi hän ruuaksi mac 'n cheesen eli suomeksi juustoisen makaronivuoan. Ja kyllähän ne toimivat yhteen todella hyvin. Mutta annetaan kuitenkin itse oluen olla tällä kertaa ruokailun sekä arvioinnin päätähti.

BrewDog Punk IPA
Punk IPA on kauniin värinen, hieman oranssihtava. Tuoksu on hedelmäinen, muttei niin voimakas kuin edellisessä Dead Pony Clubissa. Maku on hedelmäisen raikas; katkeroa löytyy kuten IPAsta kuuluukin. Oluessa on juuri sopivasti hiilihappoa, tehden suutuntumasta hyvin suunmukaisen.
Kokonaisuudessaan Punk IPA oli juuri sitä mitä kaikki odottivat seuraavalta oluelta, eli hieman parempaa kuin Dead Pony Club. Vaikka humalointi oli voimakkaampi, oli maku kuitenkin täyteläisempi ja pehmeämpi. Yksi syy tähän paremmuuteen verrattuna edelliseen oli varmasti korkeampi alkoholipitoisuus ja sen tuoma lisäpotku. Todella tasapainoinen kokonaisuus. Myös ruoka sopi loistavasti IPAn kanssa täydentäen mukavasti molempien makumaailmaa. Hyvä olut!

Pienen ruokalevon jälkeen oli aika pruuvata illan toiseksi viimeisin olut. Kyseessä oli markettiversio Punk IPAsta, Punk Pale Ale. Alkoholia siinä on 4.6%, eli tasan yhden tilavuusprosentin verran vähemmän kuin IPAssa. Mutta maun pitäisi olla aikalailla sama. Voiko alkoholin määrä vaikuttaa kuinka paljon itse olueen ja sen makuun? Sitä lähdettiin selvittämään.

BrewDog Punk Pale Ale
Ulkonäkö ei paljoa lagerista eroa; oljenkeltainen. Tuoksussa tuttua mangoista hedelmäisyyttä, tosin hieman makeampana kuin IPAssa. Maku on raikkaan hedelmäinen sekä kohtalaisen mieto, toisin sanoen hieman vaisu. Humalointia kevyesti. Hiilihappoja vähemmän kuin Alkosta saatavassa.

Lopputulos olikin hieman arvattavissa, maitokauppaversio jäi Alkossa sijaitsevalle isoveljelleen maussa sekä varsinkin täyteläisyydessä toiseksi. Huono tämä ei kuitenkaan ollut. Humalointia löytyy suht mukavasti eikä muussakaan maussa hirvittäviä puutteita ole. Tuoksu on miellyttävä, mutta väri tosin ei ollut niin houkutteleva, kuin kahdessa ensimmäisessä oluessa. Kokonaisuudessaan Punk Pale Ale on varsin mallikas maitokauppatuote.

Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä oli maistelussa jonkin verran muista illan oluista poikkeava olut. Kaikki tähänastiset olivat olleet Pale Ale/IPA-tyyliä mutta viimeinen oli väriltäänkin tummempi Amber Ale. Kyseessä on 5 a.m. Saint, joka on vain Alkosta saatavilla johtuen 5% alkoholipitoisuudesta. Kuinka tälläinen, maultaan hieman vahvempi olut, sopi maistajien suuhun? 

BrewDog 5 a.m. Saint
Väri on todella kauniin meripihkainen. Vahvassa tuoksussa on paljon ruista sekä siirappia, mämmimäinen siis. Maussa on hedelmäisyyttä, ruista, siirappia sekä humalan katkeroa. Makupaletti on mukavan lämminhenkinen. Tämäkin on suutuntumaltaan pirtsakka.
Viimeistä kannatti kyllä odottaa. Makean ruismainen tuoksu tutulla Brewdogin hedelmäisyydellä höystettynä on mainio. Ja maku, se kruunaa koko oluen. Täyteläinen rukiin ja humalan sinfonia. Tähän olueen oli hyvä lopettaa. Tämä oli selvä voittaja jokaisen mielestä!

Todella mukava olutilta tämä oli kaiken kaikkiaan. Tulemme varmasti järjestämään uudestaan vastaavanlaisen illan, tosin millon, sitä en osaa vielä sanoa. Lähitulevaisuudessa toivottavasti. Lopuksi vielä illan oluet paremmuusjäjestykseen laitettuna, mitalien väreissä toki.

1. BrewDog 5 a.m. Saint

2. BrewDog Punk IPA

3. BrewDog Punk Pale Ale

4. Brewdog Dead Pony Club

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti