keskiviikko 27. marraskuuta 2013

InBev Leffe Blonde

Notre-Dame de Leffen luostari rakennettiin Maas-joen rannalle, Etelä-Belgiaan vuonna 1152. Noin sata vuotta rakentamisen jälkeen, aloitettiin siellä oman oluen paneminen, kuten muissakin luostareissa tuohon aikaan oli tapana. Näin syntyi tunnetut Leffe-luostarioluet, joita valmistetaan vielä tänä päivänäkin samalla, yli 700 vuotta vanhalla reseptillä. Leffen historia ei kuitenkaan ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista, esimerkiksi panimorakennus on tuhoutunut useita kertoja, muun muassa kerran tulvassa sekä kerran tulipalossa. Myöskään tätä luostariolutta ei enää nimensä mukaisesti valmisteta luostarissa, vaan nykyään Leffen omistaa belgialainen jättipanimoyhtiö InBev ja se valmistetaan Stella Artoisin vanhalla tehtaalla Leuvenissa, Belgiassa.
Panimo - Leffe / InBev

Olut - Blonde

Maa - Belgia

Tyyli - Belgian Ale

Speksit - 6,6% / 14,2 EBC / 16 EBU

Ulkonäkö Blondessa on varsin hyvä. Väriltään olut on oranssin läpikuultavaa ja sen päälle muodostuu suuri vaalea vaahtokukka, joka kestää oluen päällä lähes niin kauan, kuin itse olutkin lasissa. Onneksi se ei kuitenkaan estä Blonden miellyttävää tuoksua tulemasta esiin, josta löytyy hedelmäisyyttä, maltaisuutta sekä ripaus kukkaisuutta. Raikas ja mukava tuoksu kaiken kaikkiaan.

Ensimmäiseksi maussa huomaa sen varsin voimakkaan mausteisuuden. Hyvin epätyypillinen verrattuna aikaisempiin Ale-oluisiin, mitä itse olen juonut. Mausteisuutta kuitenkin tukee oluen hedelmäisyys sekä hento kukkaisuus. Kevyt humalointi täyteläistää maun, tehden oluesta täten varsin mielenkiintoisen mutta samalla mainion kokonaisuuden. Myös pirskahteleva suutuntuma sopii tähän paremmin kuin hyvin. Nautinnollinen belgialainen! Tämän juotuaan alkoi kyllä jääkaapissa odottava Leffe Brune kiinnostamaan yhä enemmän. Siitä lisää myöhempinä aikoina.

33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti