maanantai 25. marraskuuta 2013

Duvel Moortgat Duvel

Illan hämärtyessä oli aika korkata eräs hyvin tunnettu ja lähes legendaarisen statuksen saanut belgialainen. Kyseistä olutta, jota paholaiseksikin kutsutaan, on pantu samalla reseptillä jo melkein 100 vuotta, eikä loppua näy. Se on Moortgatin panimon selkeä lippulaivatuote. Kyseessä on tietysti Duvel.

Duvelin nimi alunperin oli Victory Ale. Nimi juonsi juurensa juuri päättyneeseen ensimmäiseen maailmansotaan ja ympärysvaltojen voittoon, johon myös Belgia sodan aikana kuului. Kansa piti paljon Victory Alesta ja erityisesti sen vahvasta mausta. Melko nopeasti se sai kansan suussa lempinimekseen paholaisen, joka hollannin kielellä on duivel. Viidessä vuodessa Victory Alen nimi vaihtuikin Duveliksi, mikä se on vielä nykypäivänäkin.
Panimo - Duvel Moortgat

Olut - Duvel

Maa - Belgia

Tyyli - Strong Ale / Golden Ale

Speksit - 8,5% / 7,1 EBC / 25,5 EBU

Ulkonäöltään paholainen on omaan silmään hyvin miellyttävän näköinen. Väri on kullankellertävä ja kohtalaisen samea. Tiheä, runsas sekä luonnonvalkoinen vaahto pysyy lasissa todella pitkään. Hävitessään se jättää lasin reunoille  kauniin pitsin. Kuten ulkonäkökin, myös tuoksu on Duvelissa varsin miellyttävä. Vahvan hedelmäisyyden ja miedon alkoholin liitto on juuri oikeassa tasapainossa. Ensivaikutelma tästä belgialaisesta on siis todella herkullinen!

Jo ensimmäisessä hörpyssä suun valtaa hyvin voimakas hedelmäinen maku. Aivan sen vanavedessä tulee vahva humalan luoma katkeruus. Koko komeuden yhdistää taustalla oleva alkoholi, joka täydentää muuta makua erinomaisesti. Nämä kolme elementtiä yhdessä luovat hyvin täyteläisen ja maukkaan oluen. Kun vielä suutuntumakin on kaikkea muuta kuin pliisu, on olutkokemus vertaansa vailla! 

Paholainen on todellakin nimensä veroinen. Paljon enemmän kuin olisin osannut kuvitellakaan ja teki kyllä itseeni suuren vaikutuksen. Eikä varmasti tule jäämään viimeiseksi.

36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti