maanantai 18. marraskuuta 2013

Sinebrychoff Nikolai Vaalea Lager Luomu

Blogin ensimmäisen olutarvostelun pääosassa ei ole minkään erikoisen tai muuten maailmaa järisyttävän panimon olut, vaan se on suomalaisen hyvin tunnetun suurpanimon tuotos. Se ei myöskään ole mitään kovin erikoista, vaan se on vaaleaa lageria. Kyseessä on Nikolai Sinebrychoff Vaalea Lager Luomu.

Nikolai-olut lanseerattiin vuonna 1988 Nikolai Sinebrychoffin kunniaksi, sillä kyseisen herrasmiehen syntymästä oli tuolloin kulunut jo 200 vuotta. Nyt, 25 vuotta myöhemmin, Nikolain vaalea lager muutettiin täysin luomutuotteeksi. Mallas on peräisin kotimaisilta luomuohratiloilta ja humalina ovat Saksasta tuodut luomuhumalat Perle ja Tettnag. Näiden pohjatietojen saattelemana on aika testata, millainen tämä kotimainen suurpanimotäysmallasluomuolut on.
Panimo - Sinebrychoff

Olut - Nikolai Vaalea Lager Luomu


Maa - Suomi

Tyyli - Vaalea lager

Speksit - 4,7% / 9 EBC / 19 EBU

Lasiin kaatuu oranssia, jopa hieman vaalean rusehtavaa olutta. Väri on varsin tumma lageriksi. Vaahtoa syntyy kiitettävästi, mutta se häviää lähes samantien jättäen jälkeensä vain paikoin rakoilevan, ohuen vaahtokannen. Omaan makuun vaahto saisi olla pysyvämpää. Tuoksultaan olut on miedon maltainen. Kuitenkaan se ei ole kovin puoleensa vetävä, vaan joku tämän tuoksussa omaan nenään tökkii.

Maisteltaessa ensimmäisenä suun täyttää miedon maltainen maku. Tämä jää kuitenkin nopeasti taka-alalle ja pääosaan tulee halvoille lagereille ominainen metallisuus ja lievä kitkeryys. Suutuntumaltaan Nikolai on hieman vetinen. Enemmän olisi saanut hiilihappoja olla. 

Kokonaisuutena Nikolain Vaalea Lager Luomu oli pettymys. Oma mielikuva tästä oli, että kyseinen olut olisi hieman parempaa kuin esimerkiksi muut Sinebrychoffin bulkkioluet. Todellisuus oli kuitenkin jotain toista. Tiivistetysti: "Ei mikään huippuolut, mutta kyllä tuon yhden nyt saunan jälkeen janoonsa joi." Katsotaan mihin muut Nikolai-sarjan oluet oikein yltävät. Ne yritän saada maisteltua tässä lähipäivinä.

19/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti