tiistai 19. marraskuuta 2013

Nøgne Ø Imperial Stout

Stout on oluttyylinä itselle yksi vieraimmista oluen perustyylistä mitä löytyy. Tietenkin sitä kuuluisaa irlantilaista olen parikin kertaa maistanut, mutta siihen kokemukset stouteista oikeastaan jääkin. Pari päivää sitten lasiini kaatui kuitenkin Imperial stouttia, joka on normaaliakin stouttia vahvempaa, ainakin alkoholipitoisuudeltaan. Voiko se maistua hyvältä aloittelijan suussa?

Nøgne Ø on norjalainen 2002 perustettu pienpanimo, jonka jokainen olutharrastaja varmasti tuntee. Sen tummat, isolla Ø-kirjaimella varustetut, varsin häijyn näköiset puolen litran pullot saavat Alkossa väistämättä kylmät väreet liikkeelle. Juuri tätä kyseistä Nøgne Øn Imperial Stouttia en välttämättä itse olisi Alkosta ensimmäiseksi ostanut, mutta hyvä ystäväni, jolla on paljon pidempi historia oluiden parissa kuin minulla, tämän otti ja myös jakoi kanssani. Tästä maistelutuokiosta suuri kiitos kuuluu siis hänelle!
Panimo - Nøgne Ø

Olut - Imperial Stout

Maa - Norja

Tyyli - Imperial Stout

Speksit - 9% / 460 EBC / 75 EBU

Vaikka olutlasina ei tällä kertaa ollutkaan minkäänlaista hienoa lasiesinettä, kaatui olut kuitenkin nätisti sille tarkoitettuun astiaan, muodostaen huipulle kauniin vaalean rusehtavan, cremamaisen vaahdon. Väriltään itse olut oli hyvin tumma, oikeastaan aivan pikimusta. Tuoksupuolelta selkeinpänä löytyi todella vahva paahteinen aromi, aivan kuin palaneen käry. Koko tuoksu oluessa oli olemukseltaan varsin synkkä. 

Kuten tuoksussakin, oli myös maussa hyvin vahva paahtuneisuuden tuntu. Sitä ei voi vain mitenkään välttää. Oluen makeus kuitenkin antoi mukavan vastapainon paahtuneisuuden rinnalle ja loi täten maukkaan sekä nautinnollisen harmonian norjalaisen makumaailmaan. Lopuksi koko komeuden vielä kruunasi jälkimaku, jossa oli juuri sopivan vahva humalointi omaan makuun. Mukavan pehmeä suutuntumakaan ei anna syytä haukkumiseen. 

Kokonaisuudessaan erittäin maukas ja tasapainoinen olut. Hyvin siis upposi ajoittelijaan. Eikä varmasti tule jäämään viimeiseksi Nøgne Øn tekeleeksi, sen verran kyllä omia makuhermojani vakuutti. Lopuksi vielä omia muistiinpanojani lainaten: "Todella hyvää stouttia!"

34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti