keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Westmalle Dubbel

Trappist-oluilla on pitkät perinteet oluen historiassa. Näitä herkkuja valmistavia luostaripanimoita on maailmassa vain ja ainoastaan kahdeksan, joista tällä hetkellä Belgiassa sijaitsee kuusi. Panimoista suurin ja kaupallisin on Keski-Belgiassa, Westmallen kylässä majaansa pitävä Westmalle. Trappist-luostarin pätevyyden se sai vuonna 1836 ja 20 vuotta myöhemminen se alkoi myydä panemaansa olutta ulkopuolisille. Vuonna 1926 Westmallessa kehitettiin uusi versio tumman trappist-oluen reseptistä. Nykyisinkin tunnettu Westmalle Dubbel sai jo tuolloin alkunsa. Tätä samaista herkkua pääsin laivalla ollessani maistamaan sekä toteamaan, miltä belgialaisen sisterssiläisluostarin trappist-olut maistuu.
Panimo - Brouwerij der Trappisten van Westmalle

Olut - Dubbel

Maa - Belgia

Tyyli - Trappist

Speksit - 7,0% / 80 EBC / 20 EBU

Hyvin tummanruskea sekä häivähdyksen verran punertava olut kuultaa lävitseen vain hieman valoa. Sen päällä on belgialaisille tyypillinen ilmiömäisen kestävä vaahto, joka ei juurikaan näytä heikkenemisen merkkejä. Tuoksu on varsin mieto, sisältäen vain kevyttä maltaisuutta sekä hedelmäisyyttä. Maku on kuitenkin aivan omaa luokkaansa. Vahvan banaanisuuden sekä lievän humalan kombinaatio höystettynä pienellä ripauksella paahteisuutta on mahtava. Lisäksi pehmeä suutuntuma yhdessä maun kanssa luo täyteläisen sekä rikkaan kokemuksen. Kerrassaan upeaa! Tämän oluen myötä trappistit nousivat omassa arvotaulukossa kyllä melko korkealle. Myös jääkaapissa odottelevat Chimayt huokuttelevat avaajaansa nyt entistä enemmän...

40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti