tiistai 25. maaliskuuta 2014

Laitilan Kievari Humalainen

Suomen suurin pienpanimo, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas sijaitsee nimensä mukaisesti Laitilan kaupungissa, Varsinais-Suomen siimeksessä. Olutta kyseisellä panimolla on pantu jo vuodesta 1995 alkaen, eikä taantumisen merkkejä ole näkyvissä lähimaillakaan; tänä keväänä on uusia oluita julkaistu peräti kolme kappaletta. Laitilan oluet voidaan jakaa selkeästi kahteen eri ryhmään; Kukko-oluet ovat ns. perusmallistoa, ja Kievari-oluet erikoisempia, juojan makunystyröiltä hieman enemmän vaativia mallasjuomia. 

Tämänkertainen olut on Laitilan Kievari -sarjaan kuuluva, maitokaupasta löytyvä Kievari Humalainen. Kyseinen Britti-tyylinen IPA on humaloitu neljän englantilaisen sekä yhden saksalaisen humalalajikkeen avulla. Näistä yhtä, englantilaista First Goldia on lisäksi käytetty kuivahumalointiin. Hintaa tällä humalapaketilla oli paikallisessa S-Marketissa vain vaivaiset 1,19€ per tölkki, joka nykymaailmassa on todellinen pilkkahinta kotimaisesta pienpanimo-oluesta. Kerrankin näinpäin, ettei oluenystävää aina piinata hirvittävillä hinnoilla!
Panimo - Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Olut - Kievari Humalainen

Maa - Suomi

Tyyli - Session IPA

Speksit - 4,5% / 25 EBC / 61 EBU

Laitilan vihreästä tölkistä kaatuu lasiin kirkasta, kevyen oranssista IPA:a, joka muodostaa kauniin vaahdon sekä pitsirenkaan lasin reunaan. Tuoksu on herkullisen hedelmäinen; trooppisia hedelmiä sekä nektarimaisuutta löytyy runsaasti, muun muassa makeaa ananasta. Näiden hedelmäisten sävyjen takana on myös aavistus maltaisia vivahteita. Maku ei kuitenkaan pääse aivan oluen tuoksun tasalle. Toki se on nektarimaisen hedelmäinen, mukavalla katkerolla höystettynä, mutta siihen se sitten jääkin. Täyteläisyyttä saisi rungossa olla reippaasti enemmän. Lisäksi maku on lievästi ruohoinen. Suutuntuma on pirteä, joskin aavistuksen laimea. 

Humalainen on kevyt sekä helposti lähestyttävä IPA, josta ei onneksi katkeroakaan puutu. Näillä hinnoilla hinta-laatu-suhde on todella kova; parempaa saa hakea! Tulee varmasti juotua toistekin, itseasiassa jääkaapissa odotteleekin kolme avaamatonta tölkkiä...

34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti